Luumu on suosittu puu, joka löytyy melkein jokaisesta kesämökistä. Valmistusvaihtoehtoja on useita: hilloja, säilykkeitä, mehuja, vaahtokarkkeja, hyytelöitä.
Luumut sisältävät runsaasti:
- – C-vitamiini, joka on välttämätöntä immuunijärjestelmän vahvistamiseksi, ihon terveyden parantamiseksi ja haavan paranemisen nopeuttamiseksi.
- -B-vitamiinit, jotka tukevat aineenvaihdunnan toimintaa ja auttavat ylläpitämään hermoston terveyttä.
- – Kaliumia, joka on välttämätön verenpaineen säätelylle, lihasten ja hermoston asianmukaiselle toiminnalle.
- – Rautaa.
- – Tämän hedelmän kuidut tukevat tervettä ruoansulatusjärjestelmää, auttavat säätelemään verensokeritasoja ja alentavat kolesterolitasoja.
Tämän hedelmän hyödyt voidaan säilyttää purkitettuina.
Luumumarmeladihillo.
- Luumut 1½ kg
- Sokeri 1 kg
- Vesi 150 ml
- Mantelit 80 g
- Sitruunahappo
- Leikkaa pestyt luumut ja poista siemenet. Kerää kaikki siemenet ja sido ne sideharsoon. Siemenet keitetään yhdessä hillon paksuuntumiseen.
- Täytä luumut vedellä. Mitä kypsemmät luumut ovat, sitä vähemmän vettä.
- Aseta siemenet ja pala kanelia sinne. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin puoli tuntia. Poista sitten kansi ja keitä korkealla lämmöllä 5 minuuttia.
- Ota pois lämmöltä, poista siemenet, kaneli ja lisää sokeri vähitellen sekoittaen.
- Kuumenna kiehuvaksi ja keitä korkealla lämmöllä ilman kantta 20 minuuttia.
- Poista lämmöltä ja anna seistä muutama minuutti. Leikkaa tässä vaiheessa mantelit viipaleiksi ja liuota sitruunahappo 1 rkl. l. vettä.
- Poista vaahto hillosta, lisää mantelit ja sitruunamehu. Kaada kuumiin purkkeihin ja sulje välittömästi. Säilytä viileässä paikassa.