Tämä yksinkertainen marja on luonnollinen lääke, joka ehkäisee rasvamaksaa ja painonnousua.

Säännöllinen puolukan sisällyttäminen ruokavalioon voi auttaa estämään rasvamaksasairauksia ja muita siihen liittyviä ongelmia.

  • Suomen metsien tärkein talousmarja on puolukka.
  • Puolukan syöminen voi olla avuksi kansantauteja vastaan.
  • Pari desilitraa puolukkaa päivässä voi ehkäistä rasvamaksatautia, lihomista ja matala-asteista tulehdusta elimistössä.

Metsiemme tärkein talousmarja eli puolukka on uuden suomalaistutkimuksen valossa luonnonanti, jota terveyden kannalta katsottuna todellakin kannattaa syödä.

Väitöstutkimuksessaan puolukan terveysvaikutuksiin perehtyneen Riitta Ryytin mukaan puolukka ei ole huippumarja jonkin tietyn yhden syyn vuoksi, vaan puolukassa on tasaisesti paljon kaikkea terveyden kannalta hyvää.

– Puolukan sisältämät polyfenolit ovat olleet viimeaikaisten tutkimusten keskiössä, Ryyti sanoo.

Puolukan terveysvaikutukset ovat erityisen kiinnostavia siksi, että niillä näyttäisi olevan suotuisaa vaikutusta juuri sellaisiin tekijöihin, joilla on yhteyksiä kansantauteihimme.

Puolukan syöminen voi Ryytit tutkimusten mukaan muun muassa ehkäistä lihavuuteen liittyvää matala-asteista tulehdusta ja aineenvaihdunnan haitallisia muutoksia.

Tähän pakettiin liittyvät muun muassa tyypin 2 diabetes, rasvamaksa ja veren rasva-arvojen huonontuminen.

Tämä yksinkertainen marja on luonnollinen lääke, joka ehkäisee rasvamaksaa ja painonnousua.

Puolukka on helppo löytää, ja sitä on joutuisaa poimia.

Ehkäisi lihomista

Ryytin puolukkatutkimukset tehtiin hiirillä. Yksi ryhmä hiiriä sai syödäkseen vähärasvaista ravintoa, toinen ryhmä sai runsasrasvaista ravintoa ja kolmas ryhmä hiiriä sai runsasrasvaista ravintoa, jossa oli mukana runsaasti puolukasta tehtyä jauhetta.

Kuuden viikon seurannassa havaittiin, että puolukkahiirillä oli huomattavasti paremmat sokeri- ja rasva-arvot kuin niillä hiirillä, jotka söivät runsasrasvaista ruokaa ilman puolukkalisää.

Puolukkahiirillä myös paino jäi alhaisemmaksi ja niille kertyi vähemmän sisäelinrasvaa kuin pelkällä rasvaisella ruokavaliolla olleille hiirille.

– Puolukkahiiret eivät lihoneet niin paljon kuin pelkkää runsasrasvaista ravintoa syöneet hiiret, Ryyti kokoaa.

Puolukkahiirillä oli vähemmän leptiinihormonia kuin runsasrasvaista ruokavaliota popsineilla hiirillä. Leptiinin vaikutus lihavuuteen ei ole yhtä suoraviivaista kuin on aiemmin luultu, mutta sillä on vaikutusta ruokahalun säätelyyn.

Rasvamaksaa vastaan

Mielenkiintoinen tulos Ryytin tutkimuksessa koskee maksan ALAT-arvoja. ALAT-arvoja nostavat tavallisimmin lihavuus ja alkoholin runsas käyttö. Lihavuus johtaa rasvamaksaan, joka sinänsä suurentaa ALAT-arvoja.

Puolukkahiirillä maksan ALAT-arvot eivät nousseet lainkaan, vaikka puolukkahiiret söivät runsaasti rasvaa.

– Puolukka voikin auttaa ehkäisemään sellaista rasvamaksatautia, joka ei liity alkoholiin. Se on todella hyvä tulos, Ryyti toteaa.

Ryyti ei tutkimusten tässä vaiheessa usko, että puolukan syöminen voisi olla ihmiselle jonkinlainen ihmemarja, mutta riittävä ja säännöllinen puolukan syöminen voi tuoda useita hyötyjä.

Ryytin väitöstutkimuksen yhdessä osassa vertailtiin 12 puolukassa esiintyvän polyfenolin vaikutusta tulehdusaineiden nousuun.

Kolme polyfenolia nousi ylitse muiden. Ne olivat kvesetiini, resveratroli ja proantosyanidiinit. Proantosyanidiinit ovat tyypillisiä puolukalle ja karpalolle.

Pari desiä päivässä

Aiemmissa puolukkatutkimuksissa on todettu, että esimerkiksi karpalo ja mahdollisesti myös puolukka ehkäisevät virtsatieinfektioiden uusiutumista.

Tämä johtuu Potilaan Lääkärilehden artikkelin mukaan mahdollisesti siitä, että marjan yhdisteet estävät bakteerien takertumista limakalvoille.

Ryytiltä kysytään usein, paljonko ihmisen pitäisi puolukkaa syödä terveyshyötyjä saadakseen. Desi tai pari desilitraa puolukoita tai muita marjoja joka päivä olisi jo sellainen määrä, että siitä hyötyjä jo todennäköisesti saa.

– Suosittelen syömään kaikenlaisia marjoja ja syömään marjat marjoina, jolloin niistä saa kaikki hyödyt, Ryyti sanoo.

Ryytin mukaan puolukoihin voi aivan mainiosti laittaa maltillisesti sokeria, jos marjan maku tuntuu omaan suuhun liian happamalta, sillä puolukan omat yhdisteet kompensoivat verensokerin nousua.

Pöperöstä puuroon

Puolukan parhaat terveysvaikutteiset ainesosat eivät Ryytin mukaan juurikaan kärsi kuumennuksessa.

– Oma suosikkini on syödä puolukkaa tuorepuurossa tai viilin ja talkkunan kanssa pöperöinä. Ruispuolukkapuurosta pidän myös.

Jos puolukasta tekee mehua, josta jää marjamäskiä, Ryyti suosittelee lämpimästi käyttämään myös sen ruuanlaitossa. Mäskin voi sekoittaa vaikkapa puuroon tai sämpylätaikinaan.

Martat kertoo, että puolukka sisältää enemmän luontaista sokeria kuin mustikka. Marja on kuitenkin niin hapokas, että ihmisen makuaisti ei pysty aistimaan puolukan makeutta.

Arvioiden mukaan puolukkaa poimitaan Suomessa vuosittain noin 25 miljoonaa kiloa.

LAPE Pirkanmaa
Lisää kommentti