
Vanhemman neuvo-menetelmäkoulutus Tampere 2017-2018
Kasper -Esite Tampereen koulutuksesta 2017
Eropalvelut LAPE Pirkanmaa 2017
Kuule, kohtaa ja tunnista lapsiperheen tarpeet erotilanteessa -koulutus pilottialueiden lapsia ja perheitä kohtaaville ammattilaisille. Ilmoittaudu tästä.
Kouluttaudu perheasioiden sovittelijaksi
Eropalvelut
30000-40000 lasta kohtaa vuosittain vanhempiensa erilleen muuton. Tulevaisuuden ennuste on, että lähes 50% lapsista elää useammassa kuin yhdessä perheessä. Vaikka parisuhde päättyy eroon, on tärkeä huolehtia, että vahempana olo ja vastuu jatkuu. Se on lapsen oikeus. 2000-luvulla on kehitetty hyviä malleja vanhempien ja lasten tukemiseen perheen erotilanteessa. Palvelut ovat kuitenkin hajallaan ja tieto niistä sattuman varaista. Lapessa on lupa muuttaa näitä toimimattomia käytäntöjä, haastaa itsensä niin ammattilaisena kuin pysähtyä kuulemaan palveluita käyttäneiden kokemuksia.
Pirkanmaan LAPE -hankkeessa eropalveluiden koordinaattorina toimii Marja Olli MLL Tampereen osastolta. Työryhmään kuuluu yli 20 eroauttamisen ammattilaista Pirkanmaalta. Työskentelyssä painopiste on konkreettisissa asioissa ja tavoitteena on, että “tuumastatoimeen” ei kestä liian kauan. Pirkanmaalla on olemassa paljon hyviä käytäntöjä eroasiakkaiden kanssa työskentelyyn. Nyt on aika tehdä ne kaikki näkyviksi sekä vahvistaa osaamista ja verkostossa toimimista koko Pirkanmaalla.
Työskentelyssä pyritään hyödyntämään myös työryhmäläisten työyhteisöjä. Ison työryhmän tueksi onkin perustettu alatyöryhmät, jotka valmistelevat tavoitteiden mukaisia toimintamalli ehdotuksia isolle työryhmälle . Alatyöryhmissä on jäseniä isosta työryhmästä ja heidän työyhteisöistään. Näin saamme laajasti tietoa ja ymmärrystä eroasiakkaiden tarpeista eri kunnista, järjestöistä ja seurakunnista niin työntekijöiltä, esimiehiltä ja kokemusasiantuntijoiltakin. Haluamme tulevaisuudessa tuottaa eropalveluita, jotka ovat;

Haluamme olla vahvasti mukana valtakunnallisessa erotyönkehittämisen verkostossa . Oppia ja oivaltaa muiden alueiden hyvistä toimintamalleista ja jakaa omia hyväksi havaittuja käytäntöjä. Seuraava valtakunnan tason työskentelypäivä eroasioiden osalta pe 22.9.
Tavoitteet
- Kartoitetaan kaikki olemassa olevat kasvokkain ja sähköisesti tällä hetkellä toteutettavat palvelut ja tehdään niistä selkeät palvelukuvaukset. Kenelle ne on tarkoitettu, mihin vaiheeseen vanhempien välisen suhteen vahvistamista, ongelmien selvittämistä ja eroprosessia ne soveltuvat, miten niihin hakeudutaan jne.
- Muodostetaan eroasiakkaan palvelupolku ja toimintamalli
- Vahvistetaan eri lapsiperheiden kanssa toimivien osaamista. Viranomaiset ja ammattilaiset erityisesti neuvoloissa, varhaiskasvatuksessa, kouluissa, terveyskeskuksissa ja työterveyshuollossa jne. koulutetaan tunnistamaan eroperheiden tarpeita ja tarvittaessa koulutetaan heidät ohjaamaan tarpeen mukaisiin palveluihin lainsäädännössä, erityisesti sosiaalihuoltolaissa (1302/2014) säädettyjen velvoitteiden mukaisesti. Koulutuksissa huomioidaan lähisuhdeväkivallan ja sen riskin tunnistaminen sekä riittävän tuen ja suojelun saannin varmistaminen
- Kartoitetaan ja kuvataan eri sovittelupalvelut ks. kohta 1. sekä selvitetään niiden maakunnallinen tarve.
- Pilotoidaan malli Eron-ensiapupisteestä.
- Kootaan kaikki palvelut Pirkanmaan perhekeskustoiminta verkoston sähköiselle alustalle niin, että niiden löytäminen ja käyttöönotto on yksinkertaista ja toimivaa. Kaikissa tavoitteissa huomioidaan maahanmuuttaja ja monimuotoiset perheet.
- Luodaan malli matalankynnyksen ja erityis-ja vaativan tason eropalveluiden välille.( High conflict erot)
- Rakennetaan yhteistyössä koko perhekeskustoimintamallin kanssa avainhenkilömalli. Avainhenkilöt koulutetaan erityisosaajiksi perhekeskustoimintamalliin Pirkanmaalla.
Next step -Syksyllä 2017
- Kartoitetaan kaikki Pirkanmaalla olevat eropalvelut – Kartta palveluista ja katvealueista
- Suunnitelma katvealueiden palvelutarpeiden kehittämisestä
- Luodaan eroasiakkaan palvelupolku, tehdään palvelukuvaukset ja kerätään hyvät käytännöt
- Alatyöryhmät valmistelevat pilottien aikataulut, tavoitteet ja toimintasuunnitelmat. Pilotit käynnistetään viimeistään vuoden 2018 alussa.
Toteuttajat
Kunnat ja kaupungit: Akaa, Pirkkala, Urjala, Ikaalinen, Nokia, Tampere
Hankekumppanit: Tampereen yliopisto, Setlementti Tampere, MLL Tampereen osasto
Kehittäjäkumppanit: Tredu, Pirkanmaan käräjäoikeus, Tampereen seurakunnat, Ylöjärven seurakunta, Kangasalan seurakunta, Miessakit ry, Tampereen ensi- ja turvakoti
Lisätietoja
Marja Olli
projektikoordinaattori, eropalvelut
marja.olli@mll-tre.fi, 050 555 0052
Kokousajat ja muistiot
3.5. Lape Eropalveluiden kehittämistyöryhmän aloituspalaveri
17.5. Lape Eropalveluiden kehittämistyöryhmä 2. palaveri
10.8 Muistio sovittelu alatyöryhmä 10.8.2017
14.8 Muistio LAPE EA-alatyöryhmä 14.8_
18.8 Muistio LAPE eropalvelut kehittämistyöryhmä 3.palaveri 18.8
25.8 Osaamisen ja koulutuksen alatyöryhmä muistio
8.9.Muistio LAPE eropalvelut 4. palaveri 8.9.17
5.10 Muistio sovittelu alatyöryhmä . 5.10.2017
6.10 Muistio LAPE EA-alatyöryhmä 6.10
13.10. Muistio LAPE_eropalvelut kehittämistyöryhmä 5. palaveri 13.10.2017
Liite: Ihminen ihmisenä
31.10 Muistio sovittelu työpaja 31.10
15.12 Muistio_LAPE_eropalvelut 6. palaveri
Vuosi 2018
Muistio LAPE Eropalvelut 16.3.18_
Muistio 25.10.2018 Lape eropalvelut
Muistio 22.11.2018 Lape eropalvelut
Työpajat joulukuu 2018
Muistio LAPE Eron ensiapupisteen työpaja 10.12_