Onko pomppukerho kohtaamispaikka?

syys 11, 2018

Pirkanmaan LAPEn perhekeskuskoordinaattorit ovat kunnan valtuustosalissa kertomassa kunnan päättäjille, virkamiehille ja kuntalaisille hallituksen kärkihankkeesta, valtakunnallisesta Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmasta (LAPE-ohjelma). Koordinaattoreiden esitys on huolella kasattu, ainakin 40 diaa, missä kerrotaan mm. miksi hallituksen kärkihanke lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma on tarpeen, mitkä periaatteet muutosta ohjaavat sekä, mitä tavoitellaan ja mitä tullaan tekemään. Kehittämistyön kohteena olevan asian tärkeys, muutosohjelmasta innostuneet koordinaattorit, sekä esityksessä käytetyt sateenkaari- ja viipperäpiirrokset saavat yleisön kiinnostuksen heräämään ja aktiivisen keskustelun viriämään. Koordinaattoreille muutosohjelman esitys on tuttu; sanat ja lauseet usein toistettuja ja melkein itsestäänselvyyksiä, kunnes eräs kunnanvaltuutettu, kahden leikki-ikäisen lapsen isä (selvisi myöhemmässä keskustelussa), kysyy kummastellen ”Mikä on kohtaamispaikka? Onko pomppukerho kohtaamispaikka? Kun käyn lasteni kanssa pomppukerhossa, niin olenko silloin kohtaamispaikassa?”.

Kehittämistyön hedelmäisin hetki lienee se hetki, jolloin muutos virkahenkilöstä isäksi, äidiksi, nuoreksi, lapsenmieliseksi… tapahtuu. Siinä hetkessä kehittämistyö saa todellisen tarkoituksen ja muhevan maaperän.

Kohtaamispaikka on yhteistyössä LAPE- ja perhekeskusmallin eri toimijoiden (kunta, järjestöt, seurakunnat, liikeyritykset) kanssa toteutettu kiinteä osa perhekeskuksen palveluverkostoa. Kohtaamispaikka löytyy läheltä lapsiperheitä ja sinne on helppo tulla. Siellä on tarjolla yhteisöllisyyttä, vertaistuellista toimintaa, vanhemmuuden tukea sekä palveluohjauksellista osaamista. Kohtaamispaikka on kaikille avoin ja siellä tarjotaan mm. sote-palveluiden osaamista, erityispalveluiden jalkautumista sekä muuta perheiden tarpeiden mukaista palvelukokonaisuutta. Kohtaamispaikka voi toimia myös verkostona siten, että palvelut ovat hajautetut eri toimipisteisiin asukkaiden ja alueen tarpeiden mukaisesti. Pääasia on, että kohtaamispaikkatoiminta on yhteisin sopimuksin johdettua sekä koordinoitua toimintaa, jota kehitetään yhdessä lasten, nuorten ja perheiden kanssa ja jonka viestintä ja tiedotus toimivat kiitettävästi!

Pirkanmaan LAPE on mukana kohtaamispaikkatoiminnan kehittämistyössä ja luomassa valtakunnallisia kriteereitä sekä arviointityökalua laadukkaan toiminnan varmistamiseksi. Kehittämällä ja toteuttamalla asiakasta kunnioittavaa kohtaamispaikkatoimintaa madalletaan tuen ja avun hakemisen kynnystä, silloin kun siihen on tarve.

Noh… onko pomppukerho kohtaamispaikka? Kunnanvaltuutetun, kahden leikki-ikäisen lapsen isän kysymys on tärkeä ja ajankohtainen.

Pomppukerho voi olla harrastuspohjainen, perhekeskuskehittämistyöstä irrallaan oleva perheiden puuhapaikka, sellaisenaan kenties riittävä… mutta se voi myös olla yksi alueen koordinoiduista, toiminnallisista kohtaamispaikoista, minkä ajankohtaiset tiedot ja toiminnot löytyvät perhekeskuksen rakenteilla olevalta sähköiseltä ”Kohtaamispaikat”-alustalta (tiedot päivitettynä Suomi.fi-sivustolle) ja missä toimitaan yhteistyössä alueen kohtaamispaikkaverkoston kanssa…

Kyllä isä tietää.

 

Kirjoittaja:

Perhekeskus- ja kohtaamispaikkakoordinaattori Päivi Viitanen-Marchegiano

Pirkanmaan LAPE

 

”Kosken talo”

Lape-hanke tuli perhekeskustoimintamalli- ja kohtaamispaikka-ajatuksineen juuri sopivasti ajankohtaiseksi miettiessämme Parkanossa lapsiperheiden palveluita. Perhekeskus-sana oli ollut puheissamme jo aikaisemmin, minkä vuoksi asiaan oli helppo tarttua. Kehittämistyöhön intoutui johtotason kannustaessa kaksi työntekijää, kouluterveydenhoitaja ja perheneuvoja. Joulukuussa 2016 ja alkuvuonna 2017 kokosimme yhteen parkanolaisia ja kihniöläisiä lapsiperheiden parissa työskenteleviä ihmisiä yhteen ja olihan mukana myös eräs vanhemman roolissa oleva isä. Näiden iltapäivätapaamisten ohjelmassa oli ideoida lapsiperhepalveluita perhekeskustoimintamalli ajatuksena takaraivossa. Tuon työskentelyn tuloksena syntyi yhteinen kuvaus tavoitetilasta.

”Aluksi oli unelma perhekeskuksesta. Paikasta, jossa perhe pystyy tuomaan kaikki tarpeensa esiin luotettavasti matalalla kynnyksellä ja näin saada ”yhdellä asiakkuudella” useita palveluita. Perhekeskuksessa kaikki toimivat yhteisen ja selkeän tavoitteen suuntaan. Perhekeskus tarkoittaa myös toimijoiden yhteistä tahtotilaa. Pitkänaikavälin tavoite on saada toiminnot saman katon alle, jolloin perhekeskus mahdollistaa ihmisten kohtaamisen elämän eri vaiheissa”.               

Oman työn ohessa tapahtuva kehittämistyö on, niin kuin kaikki tietävät, omanlaista ”pyrähdyksittäin” tapahtuvaa työtä. ”Oman kylän” kohtaamispaikan rakentuminen tärkeänä konkreettisena asiana eteni kuitenkin ajatuksissamme ja puheissamme koko ajan. Kartoitimme paikkakunnan tiloja kohtaamispaikan avaamiseksi. Loppuvuodesta 2017 kuulimme esimieheltämme mahdollisuudesta saada käyttöön ”Kosken-talo”. Tämä talo tuntui heti oikealta paikalta perheiden kohtaamispaikaksi. Talo on aikaisemmin toiminut johtavan lääkärin kotina ja vastaanottotilana, joten sitä on helppo lähestyä sen kodinomaisuuden vuoksi. Lisäksi talon sijainti on erinomainen, terveyskeskuksen pihapiirissä, lähellä kaikkia palveluja.

Syyskuussa 2018 odotamme kuumeisesti muuttoa ”vielä nimettömään” taloon. Tähän taloon muuttavat työntekijöistä perheneuvolan työntekijät, koulupsykologi ja perhetyöntekijät. Tarkoituksena on myös se, että eri työntekijät voivat tulla tapaamaan perhettä tähän helposti lähestyttävään paikkaan. Seurakunnan kanssa on sovittu, että he aloittavat talossa kaksi eri säännöllisesti toimivaa ryhmää ja MLL aloittaa tauon jälkeen talossa perhekahvilatoiminnan. Meillä työntekijöillä on mielessä monenlaisia ryhmiä ja aktiviteettejä, joita kohtaamispaikassa voisi toteuttaa; ryhmäneuvolaa, vertaistukiryhmiä, läksyparkkia, isä-lapsitoimintaa, mummutoimintaa jne. Olemme kuitenkin päättäneet ”toppuutella” itseämme ja aloittaa toiminta rauhallisesti perheiden tarpeita kuunnellen ja tilanteesta oppien. Pohdimme juuri nyt talon toimintojen koordinointia, mahdollisen ”emännän” olemassaoloa, jonka työtehtävänä olisi vastata asioiden sujumisesta talossa.  Tällä viikolla sovimme kohtaamispaikan ohjausryhmän perustamisesta, jotta varmistamme perheiden tarpeen ja palveluiden kohtaamisen.

Aika näyttää, millaiseksi toiminta talossa muotoutuu; millainen pomppukerho meille syntyy?!

Ensi vuonna ollaan varmasti paljon viisaampia!

 

Kirjoittaja:

Perheneuvoja Katri Alamettälä

Kolmostien Terveys

Pihlajalinna