
Maahanmuuttajapalvelut
Sivun alalaidasta löydät Tampereen kaupungin info- ja ohjausmateriaaleja sekä erikielisiä lomakkeita (esim. ajanvaraus) maahanmuuttajaperheiden, -nuorten ja lasten kanssa työskentelyn tueksi.
Maahanmuuttajataustaisten ja muiden monikulttuuristen lasten, nuorten ja perheiden palveluiden uudistamisen painopiste on kotoutumista tukevien matalan kynnyksen palvelujen ja toimintamallien kehittämisessä. Tämän mukaisesti palvelut pyritään integroimaan mahdollisimman pitkälti tavallisten peruspalvelujen yhteyteen. Samalla huomioidaan kuitenkin asiakaskunnan moninaisuus ja erityistarpeet sekä varmistetaan ammattilaisten valmiudet monikulttuuriseen työskentelyyn.
Tavoitteet
- Yhdenmukaistetaan maahanmuuttajille suunnattuja palveluja koko maakunnan alueella. Tärkeässä asemassa on poikkihallinnollisen yhteistyön sekä vastuun- ja työnjaon selkiyttäminen (Maahanmuuttovirasto, Ely-keskus, maakunta, kunnat).
- Vahvistetaan ammattilaisten osaamista monikulttuurisiin kohtaamisiin ja kotoutumisprosessiin liittyen. Kehitetään työskentelyn tueksi mm. selkeitä ohjeistuksia sekä toimiva konsultointi- ja tukiverkosto.
- Sisällytetään kaikkiin matalan kynnyksen palvelu- ja toimintamalleihin vahva kotoutumisnäkökulma.
- Tarjotaan maahanmuuttajaperheille varhaista tukea arkeen mm. avoimien kohtaamispaikkojen, toimivan tukihenkilö-/perhejärjestelmän sekä hyvin koordinoidun vapaaehtoistyön kautta.
- Lisätään sekä asiakkaiden että ammattilaisten tietoutta olemassa olevista palveluista ja tukiverkostoista. Kootaan palvelut ja toiminnot yhteen sähköiselle palvelutarjottimelle.
- Selkiytetään erilaisia siirtymävaiheita (esim. vastaanottokeskuksesta kuntaan) palvelupolkukuvauksilla, joissa varmistetaan myös tiedon siirtyminen.
- Ohjataan perheitä aktiivisesti alkukartoitusten piiriin. Vahvistetaan kotouttamissuunnitelman ja palvelutarpeen arvioinnin ja muiden suunnitelmien yhteensovittamista. Kotouttamissuunnitelmissa huomioidaan myös lapset.
- Vahvistetaan maahanmuuttajien osallisuutta palveluiden kehittämisessä myös ammattilaisina, palvelujen tuottajina ja vapaaehtoisina.

Kehittämistyöryhmän työskentely
- Työstämme pienryhmissä konkreettisiksi kokonaisuuksiksi eri ikäryhmiä ja/tai palvelukokonaisuuksia koskevat tavoitteet, erityistarpeet, palvelujen vähimmäiskriteerit, haasteet ja mahdolliset ratkaisut maahanmuuttajataustaisten ja monikulttuuristen asiakkaiden näkökulmasta.
- Viemme työskentelyn tulokset keskustelutettaviksi ko. kehittämiskokonaisuuksien (perhekeskustoimintamalli, varhaiskasvatus ja koulu, eropalvelut, vanhemmuuden ja parisuhteen tuki) kehittämistyöryhmiin.
- Osallistumme perhekeskustoimintamallin pilotteihin integroimalla niihin maahanmuuttajataustaiset ja monikulttuuriset asiakkaat huomioivan näkökulman ja toimintamallit.
- Koostamme erityisistä kokonaisuuksista (mm. alkuvaiheen kotoutumispalvelut, siirtyminen vastaanottokeskuksesta kuntaan) palvelupolkukuvaukset.
- Vahvistamme edelleen asiakkaiden ja ammattilaisten osallisuutta erilaisten työpajojen, verkostotapaamisten, vierailujen ja kyselyjen muodossa.
- Koostamme ja jalkautamme ammattilaisten ja vapaaehtoistoimijoiden käyttöön työkalupakin, johon on koottu yhteen linkkejä käytännön työskentelyä ja kohtaamisia helpottavista materiaaleista, menetelmistä sekä toimija- ja konsultointitahoista.
Toteuttajat
Kunnat ja kaupungit: Tampere, Hämeenkyrö, Mänttä-Vilppula
Hankekumppanit: Setlementti Tampere ry, MLL Tampereen osasto, Pelastakaa Lapset ry
Kehittäjäkumppanit: Tampereen seurakunnat, Parasta Lapsille ry, SPR Nuorten Turvatalo, SPR Punkalaitumen vastaanottokeskus, Pirkkalan seurakunta
Lisätietoja
Suvi Nieminen
projektikoordinaattori, maahanmuuttajapalvelut
suvi.nieminen@setlementtitampere.fi, 050 4140413
Kokousajat ja muistiot
2017
3.5.2017 Kokousmuistio
24.5.2017 Kokousmuistio
15.6.2017 Kokousmuistio
17.8.2017 Kokousmuistio
19.9.2017 Kokousmuistio
13.10.2017 Teema: Eropalvelut (työryhmien yhteiskokous) Kokousmuistio
26.10.2017 Teema: Toimintasuunnitelma 2017-2018 Kokousmuistio
29.11.2017 Teema: Nuoren kotoutumisen tukeminen Esitys Kokousmuistio
2018
11.1.2018 Teemat: Sähköiset palvelut, vanhemmuuden ja parisuhteen tuki (työryhmien yhteiskokous). Alustukset: sähköiset palvelut, vanhemmuus ja parisuhde. Kokousmuistio
13.2.2018 Teema: Alkuvaiheen kotoutumispalvelut. Kokousmuistio
5.4.2018 Teema: Kehittämistyöskentelyn väliarviointi. Diasarja Kokousmuistio
9.4.2018 Teema: Erityisen ja vaativan tason palvelut (työryhmien yhteiskokous) Alustus Kokousmuistio
8.5.2018 Teema: Turvapaikanhakijoiden palvelut (vastaanottokeskukset) Kokousmuistio
7.6.2018 Teema: Kohtaamispaikkatoiminta (työryhmien yhteiskokous) Alustukset: kohtaamispaikkatoiminta, Kotoutumispalvelut maakunnassa. Kokousmuistio
20.9.2018 Teema: Toimenpide- ja juurruttamissuunnitelma, Vanhemmuuden ja parisuhdeen tuen minimikriteerit Kokousmateriaali 20.9.2018 Kokousmuistio
13.11.2018 Teema: Tuloksia ja tuotoksia, avainhenkilöverkosto Kokousmuistio 13.11.2018
Muissa LAPE-tilaisuuksissa pidettyjä esityksiä:
28.11.2017 Perhekeskustoimintamallin kehittämistyöryhmän kokous
31.1.2018 Koulun ja vapaa-aikapalvelujen kehittämistyöryhmän kokous
16.2.2018 Lasten ja perheiden sosiaalipalvelujen sote-alatyöryhmän kokous Esitys
22.2.2016 Varhaiskasvatuksen kehittämistyöryhmän kokous
22.2.2018 Sähköiset palvelut
Tampereen kaupungin info- ja ohjausmateriaaleja sekä erikielisiä lomakkeita (esim. ajanvaraus) maahanmuuttajaperheiden, -nuorten ja lasten kanssa työskentelyn tueksi:
Perustietoa kulttuurien kohtaamiseen
Maahanmuuttajalapsen ja -nuoren terveystarkastuksen haastattelun muistilista
Huomioitavia asioita maahanmuuttajalapselle ja -nuorelle aikaa varattaessa
Ohjeita valmistavan luokan terveystarkastukseen
Ohjausmateriaalia kasvatukseen liittyvistä teemoista
Trauman oireet lapsella ja nuorella
Toimintamalli traumatisoituneen maahanmuuttajalapsen hoidolle neuvolassa ja päivähoidossa
Toimintamalli traumatisoituneen maahanmuuttajalapsen ja -nuoren hoidolle koulussa
Ajanvaraus- ja peruutuslomakkeita eri kielillä:
ARABIA: Ajanvarauslomake_lapsi Ajanvarauslomake_äitiysneuvola Varatun ajan peruutuslomake
ENGLANTI: Ajanvarauslomake_lapsi Ajanvarauslomake_äitiysneuvola Varatun ajan peruutuslomake
PERSIA, FARSI, DARI: Ajanvarauslomake_lapsi Ajanvarauslomake_äitiysneuvola Varatun ajan peruutuslomake
SOMALI: Ajanvarauslomake_lapsi Ajanvarauslomake_äitiysneuvola Varatun ajan peruutuslomake
VENÄJÄ: Ajanvarauslomake_lapsi Ajanvarauslomake_äitiysneuvola Varatun ajan peruutuslomake